Oranžové víno / Orange wine

Ochutnali jste již „oranžové víno“? Pokud ne, můžete začít naším Tramínem 2019, který prokvášel více jak 4 týdny neřízenou fermentací na veškerých matolinách a zrál více jak 18 měsíců v ležáckém sudu.

Oranžové víno je někdy definováno jako opak „rosé vína“, tedy víno vyrobené z hroznů pro bílá vína způsobem výroby vín červených. Prioritou jsou perfektně vyzrálé hrozny (ideálně Ekologicky nebo Biodynamicky), ze kterých se do vína má dostat co nejvíce polyfenolů, antioxidačních látek.

Inspirací a základním kamenem „oranžád“ jak se jim hovorově říká, je prastará výroba v hliněných nádobách (Churi, Kvevri) z Gruzie.

 

kurz Orange wine

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *